вівторок, 18 жовтня 2011 р.

Вирок кому Тимошенко чи суспільству

Вирок ?! Кому екс-прем’єру, державі чи суспільству???


Сталося… Екс-прем’єру України Ю.В. Тимошенко суддя Родіон Кірєєв 11 жовтня поточного роу оголосив вирок. Сім років позбавлення волі за підписання газових угод з північним сусідом та відшкодування збитків у розмірі піврічної зарплатні всього населення неньки України.
Відступ: дозвольте пояснити Вам, шановні читачі деякі принципові речі щодо автора статті (себто мене). Я не юрист і не економіст, а тому не буду заглиблюватись в законність чи незаконність укладених угод і наявність вини Ю.В.Тимошенко з правової точки зору.
Я не є прихильником чи противником Леді Ю, а по мірі сил намагаюсь оцінювати суть ситуації, що склалась.
Не осуджую екс-прем’єра, оскільки збагачення на осоьисту користь серед високо посадовців України є забезпечене системою існуючої Влади, а не обумовлене злодійськими схильностями особи. Вкрай правильним є термін «статусна рента», тобто хабарництво і корупційні схеми відповідно до займаємої посади чиновниками різного рангу. Вам, шановні читачі, прекрасно відомо, що найменший чиновник в Україні «бере на лапу» і вибачте нахабно краде. Логіка в даному випадку така: чим вище посада, тим важче (дорожче) її отримати, а чим важче щось отримується, тим дорожче воно коштує. І не обов’язково ціною є грошовий еквівалент, зовсім ні! Розраховуються політичними прихильностями, сприяннями у приватизаційних та тіньових економічних оборудках, просування в кар’єрі, навчання дітей у престижних вишах, працевлаштування родичів.
Корррупція…. Страшно стає від масштабів даного ганебного явища в структурах нашої країни. Чиновник в ЖЕКу – 20 гривень а довідку, лікар – 50 гривень за фіктивну довідку про щеплення потенційно небезпечною вакциною, працівник ДАІ – від 200 до 1000 гривень за все, від техогляду до відміни штрафу за правопорушення, суддя до 10.000 американських грошей за корекцію справи і вироку на користь обвинуваченого до 100 000 доларів за скасування вироку (окремо суддя-колядник Зварич), народний обранець – до 1 млн за місце в списку перспективної політичної партії. Ага, налякалися ?! І Ви серйозно вірите, що посада вищого державного апарату в Україні дається лише за заслуги???
А тому кришталево чесна людина не може стати високо посадовцем. А раз не безкоштовно отримується посада, то новоспечений чиновник повинен відшкодувати (сам собі) затрачені кошти за рахунок зловживання службовим становищем. Отже з точки зору системності корупційної структури леді Ю невинна, щоправда де-факто, а де-юре. Себто не спійманий - не злодій!!!
Таким чином корупція, зловживання посадою і адмінресурсом є НЕВІД’ЄНИМ елементом існуючої структури влади! Без цього елементу система не працюватиме, бо ж відомо, що «з пісні слова не викинеш».
Оце тому, з огляду на вищеописане, або судимо (і садимо) всіх екс-прем’єрів, або прощаємо всім.
Інший момент, якщо Ю.В. Тимошенко винна в укладанні шкідливого для України контракту, то значить винен і другий ініціатор данного договору. Примітка. Підписували договір не високопосадовці, а господарські суб’єкти – газові компанії Росії і України.
Ось саме тому В.В.Путін сильно здивувався, чому і за що Леді Ю відміряли 7 років тюрми, а російське МЗС угледіло у вироку антиросійський підтекст.
Ще один аргумент на користь Леді Ю, а де був і що робив знаний економіст і банкір. Гарант Конституції і «унікальний» захисник України?! Так-так, се я про Ющенка В.А. мову веду. Не побачив ворожу сутність згубного для України контракту? Визнай свою, та ні не вину, а хоча б помилку! Натомість пан Ющенко абсолютно відсторонився і дистанційно звинувачує екс-прем’єра у всіх смертних гріхах.
Осьо були аргументи «за» колишнього прем’єра. Тепер візьмемся за аргументи «проти»!
Власне аргумент цей один.
У 2004 році «помаранчева» команда отримала величезну довіру людей і надзвичайний шанс залишитись у Владі на два терміни поспіль. Або взагалі назавжди, обмінюючись посадами Президент-Прем’єр, як це відбувається в даний час між В.Путіним і Д.Мєдвєдєвим в Росії.
Для цього слід було зробити прості до тупості речі: терплячи одне одного, створити жорстку зв’язку Ю.Тимошенко – В.Ющенко, а згодом вибудувати непохитну владну вертикаль, або щоденною працею для держави і народу (ну і собі коханим теж) виростити собі рейтинг такої потужності, від заздрості до якого плакав би навіть очільник «Єдиної Росії».
А натомість люди, які мерзли на Майдані захищаюче своє право обирати владу і втілення цієї влади в особах Тимошенко і Ющенка спостерігали найзвичайнісіньку гризню за владу іщоденне «перетягування ковдри» заради тієї ж таки влади.
Тому, дозволю собі припустити, що зараз народ (більшість його) відчуває до «помаранчевої» команди навіть не пекучу ненависть, а елементарну огиду за знехтування людьми.
Найбільше мене хвилює наступне: з країни, де начебто панує верховенство права, ми успішно трансформуємся у державу, де панує верховенство сили. Саме так, хто сильніший, той і правий!
Якщо людину з величезними статками успішно засудили до позбавлення волі і застрашливої суми грошових компенсацій, то з пересічним українцем, який не має грошей на адвокатів і телешоу «Невинна Юля в суді» владоможці здатні сотворити, що завгодно.
Хочете підтвердження! Нате ось Вам!
Скільки людей правоохоронці скалічили і не понесли за це відповідальності?! Чи мало людей загинуло під колесами VIP-автомобілів, власників яких було виправдано?! Чи мало народу оббиває пороги різноманітних інстанцій добиваючись безрезультатно реалізації своїх законних прав?!
Дорогі мої співвітчизники! Якщо Ви і досі вірите в демократію і правову державу??? Облиште, поки розчарування не стало для Вас тяжким ударом по світогляду!
Підведемо підсумки:
1. Винність чи невинність громадян України має доводити чесний суд без огляду на статки чи положення підсудного в суспільстві;
2. Шанувати кожного громадянина держави за його право, оскільки обов’язки з нас усіх питають охоче, а про права забувають;
І на останок, на превеликий жаль. Влад не усвідомила цікавого моменту у судовій справі на Леді Ю.
Люди захищають не екс-прем’єра, і не власні ідеологічні переконання. Пересічна Людина в будь-якій країні керується інстинктом самозбереження – себе, як особи, особистості, громадянина, біологічної істоти зрештою. А отже люди намагаються достукатись до владоможців заради власного гідного місця в суспільстві, права на чесний суд, права на участь у формуванні держави, влади і власного життя.
А усі вищевказані цінності породжуються лише громадянами, повноцінними елементами громадянського суспільства, а не байдужою масою, яка служить країні баластом.
А зараз найнесподіваніший висновок! Шановні українці, подякуйте сучасній владі! За те, що вона з великим ентузіазмом пробуджує в людях громадян! Тож відгукніться нарешті на «прохання» владоможців і станьте громадянами держави, а не інертними жителями території!
P.S. для влади. Бувалі мисливці знають, навіть заяць, якого загнали у безвихідь відчайдушно борониться, навіть без шансів на перемогу! Нешановні панове з Влади, усвідомте будь-ласка, ця земля виплекала безліч Героїв, і на щастя українці не зайці чи безсловесна робоча худоба, яка буде безкінечно терпіти!

Немає коментарів:

Дописати коментар