вівторок, 18 жовтня 2011 р.

Медичне шарлатанство

В умовах кризи державної, а особливо коли втрачається людьми довіра освіченій медицині, потай зароджується, а згодом нестримно руйнує здоров’я людей каламутна хвиля різноманітного псевдолікарського шарлатанства.
(М.Пирогов)
„...порушнику цієї присяги зневага колег та інших людей на всі часи...”
(Клятва Гіпократа)
Середньостатистична особа оцінює власне здоровя з наступної точки зору – „живу, як всі живуть, а захворію - піду до лікаря”. Проте, чи відомо пацієнтам, з якими проблемами стикається лікар, коли хвороба завдяки недбалому ставленню людини знаходиться на стадіях, які є необоротними? Окрім того, більшість недужих рушає до аптеки, де отримує засіб, який не лікує, а лише полегшує прояви недуги.
Та, на жаль існує ще один, мабуть найнебезпечніший шлях „одужання” від хвороби, який зумовлює в кращому випадку погіршення хвороби , а в гіршому спрямовує людину в обійми смерті.
Мова йде про шарлатанство, яке пишним цвітом розквітло на грунті недовіри офіційний медицині. Цілителі, чудодійні пігулки, супертехнологічні прилади, давньоземні рецепти, часом навіть позалюдські технології, паранормальні здібності – весь цей безмежний ринок пропонує не полегшення від хвороби. Ні, обіцяє повне (!!!) одужання, відновлення юнацького здоров’я, а інколи гарантує, що хвороби більше не виникнуть взагалі (!!!).
Шановні читачі, не лякайтесь! Предметом даних роздумів є не медичні заперечення тих чи інших методик. Спробуємо зрозуміти причини, які відвернули пацієнтів від фахових лікарів, та кинули в обійми професійних аферистів від медицини.
По-перше після розвалу СРСР зникло безповоротно поняття безкоштовної медицини, хоча неофіційні комерційні стосунки „пацієнт-лікар” існували завжди. Але натомість ліки, медичні послуги та перебування в лікувальному закладі за „Союзу” були безкоштовні. З 1991 року, як офіційні, так і неофіційні ціни на медичне обслуговування зростають з нестримністю гірської лавини. По-друге офіційна медицина фінансується вкрай недостатньо, хоча на розкоші владоможців, різноманітні культурно-мистецькі заходи та феєричні передвиборні шоу гроші є повсякчас. Таким чином фінансове забезпечення лікування стає завданням самого пацієнта.
По-третє, і це мабуть головна причина жодна офіційна методика не обіцяє швидкого і повного одужання від хвороби. А чим довше лікування, тим більшого грошового забезпечення воно потребує. А хворий працівник у нашому світі навіть не дикого, а дикунського капіталізму не потрібен нікому.
І на останок, будь-яке, а особливо хронічне захворювання наповнює свідомість людини негативними думками та почуттями від гіркого розчарування до депресивних станів. З прикрістю можна констатувати, що хвора особа втрачає здатність адекватно оцінювати реальність, оскільки усі її думки скеровані на полегшення хворобливого стану.
Аж раптом що це? Препарат „вселічун”, апарат „всьополегшувач”, цілитель „антихвороб” – швидке, легке та довготривале зцілення ! Причому у більшості випадків перший сеанс або курс препарата є дешевим або безкоштовним.
Недужа людина летить наче метелик на вогонь. Уже чую заперечення, та це лише нерозумні „лохи” звертаються до шарлатанів та псевдомедиків. Дозвольте не погодитись, панове!
А де ж беруться кошти на рекламні оголошення, аренду офісів і виробництво полегшуючих ліків, приладів тощо. Так, це люди, які занедужали фізично чи переживають духовну кризу віддають свої зароблені грошенята безсовісним аферистам.
Що ж робити? Невже відсутній спосіб, який очистить нарешті медичну сферу від всілякої наволочі, яка спекулює найціннішим людським здоров’ям, а інколи і життям та безсмертною душею.
Рекомендацій всього лише дві: одна для пацієнтів, інша для лікарів.
Шановні спвігромадяни, потенційні пацієнти! Перед візитом до вседопомагаючого цілителя проконсультуйтесь хоча б із спеціалізованою літературою, а краще із незацікавленим лікарем. Порадьтесь із родичами та друзями на рахунок даного методу оздоровлення. Прикиньте витрати сімейного бюджету, адже лікування це також і зміна способу, харчування, відпочинку праці тощо. І нев останню чергу зходіть до Храму Божого, і вислухайте думку священника. Адже почасти амулети, відшіптування цілителя не мають нічого спільного із вірою Христовою.
Дорогі колеги, поважна лікарська громадо! Подобається підбирати за цілителями безнадійні випадки?! А може подобається приймати участь в псевдомедичному бізнесі, вішаючи лапшу на вуха довірливим обивателям?! Та ні, звертаюсь до Лікарів, ті що прагнуть допомогти недужому, розрадити важкохворого і хоча б частково пам’ятають клятву Гіпократа.
Колеги! Псевдомедицина – це облесний ворог не лише фахових медиків, це безжальний винищувач нашої спільноти, нашої Нації зрештою. Зрозумійте нарешті, шарлатани уже почуваються рівними вам, а що буде далі? Капіталістичний вільний ринок передбачає жорстку конкуренцію. А з конкурентами змагаються, боряться, а не обурюються тихенько вдома під ковдрою.
І якщо лікарі України не згуртуються проти такого ганебного явища, як „всезцілююча медицина” – то не бачити вам ні вдячних пацієнтів, ні поваги від співітчизників. І хто зна чи не обернеться клятва Гіпократа проти вас по-справжньому, а лише на папері.
Професія лікаря, з давніх-давен вважалась натхненною Господом, адже нема почеснішої праці, аніж допомогти ближньому і оздоровити недужого. Не забувайте про це!

Немає коментарів:

Дописати коментар